Maaliskuun makutarina-resepti: pääroolissa citrus lemon

Sitruuna-salviapastaa ja sydänsalaattia

SITRUKSET – KULTAINEN KIINANOMENA PERHEINEEN
Tarun mukaan Zeuksen vaimon Heran puutarhassa kasvoi myyttisiä kultaisia omenoita. Meille tuttu appelsiini on citrus sinensis lajike, joka on maailman viljellyimpiä puita. Tutkimusten perustella pomelo, mandariini ja sukaattisitruuna ja kafferilimetti ovat kaikkien sitrusten äitejä. Sukaattisitruuna kulkeutui Aleksanteri Suuren armeijan mukana Aasiasta Välimeren itäisille rannoille 300-luvulla ennen ajanjakson alkua. Ruokakauppojen sitruuna eli citrus lemon on risteymä sukaattisitruunasta ja hapanappelsiinista.

VALMISTELE ENSIN MUUT AINEKSET (4 annosta)
2 kpl sitruunaa kuori ja yhden mehu
2 kpl ruukkua salviaa 
2 kpl pientä salottisipulia
3 kpl valkosipulinkynttä
1 pussi (70 g) kuorittuja pistaasipähkinöitä, suolattomia
1 kpl sydänsalaattia

1. Raasta pestyn sitruunoiden kuoriosa ja purista yhden mehu. Irrota salviasta lehdet ja hienonna. 
2. Kuori sipulit. Leikkaa salottisipuli puoliviipaleiksi ja hienonna valkosipulit. Hienonna pistaasipähkinät veitsellä tai tehosekoittimessa.
3. Leikkaa huuhdeltu salaatti pitkittäin puolikkaaksi ja leikkaa puolikkaat 3-4 lohkoon. 
Asettele salaattilohkot laakealle vadille.

KEITÄ PASTA RUNSAASSA SUOLAVEDESSÄ 
2-3 l vettä
2 rkl merisuolaa
300 g linguinepastaa esim. Rummo

1. Kiehauta vesi, lisää suola ja lisää pasta. Sekoita ja keitä ”hymyillen” noin 10 minuuttia.

PASTAKASTIKKEEN VALMISTAMIEN 
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl voita
1 dl pastan keitinvettä
1 dl ruokakermaa
2 dl pecorinojuustoa, raastettuna
mustapippuria myllystä ja tarvittaessa suolaa

1. Kuullota sipulit pannulla öljy-voissa hetki. Lisää pastan keitinvesi, kerma ja kiehauta.
2. Valuta pasta siivilässä ja yhdistä kastikkeen joukkoon. 
3. Lisää pistaasimuru, salvia, pecorinoraaste, sitruunan kuori ja mehu. 
4. Rouhaise joukkoon mustapippuria ja maista maku. 
5. Pyöräytä pasta pihtien ympärille ja nostele salaattilohkojen päälle.
Ripottele halutessasi pecorinoraastetta pastan päälle.
Vinkki: Kokeile maustaa pasta sitruunan sijaan appelsiininkuorella ja -mehulla.

Suosittelen tutustumaan huikeaan kirjaan,
josta ylläoleva sitrus-teksti on lainattu:
Tuoksuva matka saarille, mielikuvitusmetsiin ja paratiisin puutarhoihin Tuoksujen Atlas,
 Ari Turunen, Aula & Co 2021.

Lempituoksussani L`Eau d`Issey Pour Homme, Issey Miyake 1994 tuoksuu huumaava sitruuna. 


Ota yhteyttä!