Matkani makumuotoilijaksi

Intohimoina maku
ja tarinat

Pikkupoikana katselin usein lumoutuneena, kun äiti laittoi meille ruokaa. Hän oli ollut pitokokin apulaisena, joten makujen loihtiminen oli hallussa. Pyhäisin hän kokkasi perheelle karjalanpaistia ja -piirakoita, jotka nautimme ilolla. Lopulta pääsin auttamaan äitiä perheen juhlaruokien ja leivoinnaisten valmistamisessa.

Tästä lähti makukipinä. Lähdin opiskelemaan 15-vuotiaana ensin kokiksi, sitten keittiömestariksi ja lopulta ravintola-alan opettajaksi. Vuosien varrella olen kokkaillut monenlaisissa keittiöissä ja makuhetkissä: ravintoloissa, edustustiloissa yritystilaisuuksissa, koti-illallisilla, valtiovierailuissa, messuilla, kulttuuri- ja urheilutapahtumissa VIP-vieraille jne.

Makujen tulee olla aitoja, puhtaita, joskus yllättäviä, raaka-aineiden laadusta tinkimättä.

Suuren yrityksen keittiöpäällikkönä toimiessani, joka oli viimeisin työpaikkani, kiinnitin huomiota siihen, etten pääse keskustelemaan tilaisuuksien järjestäjien kanssa suoraan menun tarkemmista makutoiveista ja -tunnelmasta.

Siksi, 25 vuotta sitten, perustin makumuotoiluyritys Ruokaluolan, jonka ajatuksena on ideoida ja toteuttaa ainutkertaisia Makutarinoita yhdessä järjestäjien kanssa. Heidän kertomat tarinat yritystensä toiminnasta, historiasta ja arvoista ovat menusuunnittelun inspiraation alkulähde. Niiden ympärille kiedon makuja ja ruokalajeja, kaikki aistit elämykseen liitettynä.

Makutarinan toteuttamiseen ja nauttimiseen tarvitaan aina ihmisten kohtaaminen. Ruoan ympärille kokoontumien on ainutkertainen rituaali ja seremonia. Sen tunnelmaa ei voi koskaan toistaa samanlaisena. Minun kutsumukseni ovat elämykselliset ruokailuhetket, joissa on makua, tuoksua, sommittelua, tarinoita ja tunnelmaa.

Makukohtaamisiin!

Markku Luola
makumuotoilija,
keittiömestari

Chaine des Rotisseurs

Keittotaito vaatii kirkasta järkeä ja herkän kitalaen.

Ludvig XV:n keittiömestari, Pariisi, 1767
Ota yhteyttä!