Makutarina-resepti: pottu-sienikakku tarte tatinin innoittama


Paahdettua Siikli-perunaa, voisulaa, kantarelleja ja sipulilohkoja

TARTE TATIN MAKUTARINA
Ranskalainen klassikkoherkku tarte tatin syntyi tarinan mukaan vahingossa 1800-luvun lopun Keski-Ranskassa. Siskokset Caroline ja Stéphanie Tatin emännöivät tuolloin ravintolaansa, jossa heidän oli tarkoitus tehdä tavallinen omenapiirakka. Kiireisessä keittiössä kävi kutienkin niin, että omenat kärähtivät pannulla…

PAAHDETTUJA SIIKLI-POTTUJA, VOISULAA, KANTARELLEJA JA SIPULILOHKOJA
noin 1 kg Siikli-perunaa
0,5 dl rypsiöljyä
merisuolaa ja mustapippuria myllystä
0,2 kg voita
0,5 l kantarelleja
1 nippu sipulia
voita, suolaa ja mustapippuria myllystä
tuoreita yrttejä: timjamia, basilikaa, minttua

Pese perunat ja poista ohut kuori juuresveitsen ”hamarapuolella”.
Laita uuni päälle 210 asteeseen. Puolita perunat pitkittäin, ja kuivaa ne talouspaperilla.
Levitä perunat tasaisesti leivinpaperilla vuoratun uunipellille.
Sekoita perunoiden joukkoon öljy, suola ja pippuri.
Paahda perunat uunissa noin 15-18 minuuttia, perunan koosta riippuen.
Sulata voi kattilassa, ja halutessasi anna sen hieman ruskistua.
Jäähdytä perunapeltiä hetki. Litistä perunalohkot esim. kahvimunkin pohjalla.
Kaada osa voisulaa pyöreän kakkuvuuan (noin 23-24 cm) pohjalle.
Nostele 1/3 perunoista vuokaan, painele tasaisesti ja lisää voisulaa.
Jatka näin kunnes kaikki perunat ja voisula on käytetty.
Paina lautasella (laita väliin leivinpaperia) perunakakku tiiviiksi ja litteäksi.
Laita kakku jääkaappiin ja muutamaksi tunniksi tai yöksi.
Puhdista sienet ja puolita ne sormin. Lohko sipulit.
Paista pannulla voissa sienet ja sipulit.
Lämmitä peruna ”tarte tatin” uunissa 180 asteessa noin 20 minuuttia.
Kumoa kakku vadille ja koristele sieni-sipulilla ja tuoreilla yrteillä.
Tarjoa perunatarte tatin pääruokana tsatsikin kanssa tai lisäkkeenä grillikalan tai -lihan kaverina.


 


Ota yhteyttä!