Kesäkuun makutarina-resepti: varhaispottuja ja ryytejä

Potaattipotpuri!
Perunaa, tilliä, sipulia, kananmunaa
ja kaprista

OIVA MUKULA
Mikä on oiva mukula?
Kyselee Sulo Sukula.
Kiinteä tai jauhoinen,
keitettynä keltainen.
Leivän lailla arjen aarre,
pyhä aarre.
Tiesittekö te, perunahan se!

Perunan historiaa:
Peruna matkasi Suomeen 1720-luvun lopulla Inkoon Fagervikin kartaoon saksalaisten peltiseppien mukana. Peruna levisi myöhemmin pappiloiden pelloilta koko kansan ruuaksi.

Runo: Heikki Niska 2016

POTAATTIPOTPURI
SILLIEN, SILAKOIDEN, SAVU- JA GRAAVIKALOJEN KAVERIKSI
1 l pieniä, tasakokoisia varhaisperunoita esim. Siikliä
vettä ja reilusti merisuolaa
3 keitettyä kananmunaa
1/2 nippua punasipulia
1 nippu tilliä
1 pieni purkki kaprista
3 rkl voita
basilikan lehtiä

Pese perunat ja kuumenna vesi. Lisää perunat ja suola ja tillin varret.
Keitä kannen alla ”hiljaa hymyillen” noin 12 minuuttia.
Kaada vesi pois: Laita kattila liedelle ja haihduta loppuneste pois.
Lisää pilkottu sipuli, tilli, kapris, munaleikkurilla viipaloidut kananmunat ja voi.
Pyöräytä ainekset varovasti perunoiden joukkoon.
Kaada potaattipotpuri tarjoiluastiaan ja koristele basilikanlehdillä.
Vinkki: kokeile maustaa perunat sitruunankuorella.
Pottujen joukkoon voi myös lisätä esim. pilkottuja retiisejä, kirsikkatomaatteja ja/tai lehtipinaattia.


 


Ota yhteyttä!