Kesäkuun makutarina-resepti: varhaispottuja ja ryytejä
Potaattipotpuri! Perunaa, tilliä, sipulia, kananmunaa ja kaprista
…
OIVA MUKULA Mikä on oiva mukula? Kyselee Sulo Sukula. Kiinteä tai jauhoinen, keitettynä keltainen. Leivän lailla arjen aarre, pyhä aarre. Tiesittekö te, perunahan se!
Perunan historiaa: Peruna matkasi Suomeen 1720-luvun lopulla Inkoon Fagervikin kartaoon saksalaisten peltiseppien mukana. Peruna levisi myöhemmin pappiloiden pelloilta koko kansan ruuaksi.
Runo: Heikki Niska 2016
POTAATTIPOTPURI SILLIEN, SILAKOIDEN, SAVU- JA GRAAVIKALOJEN KAVERIKSI 1 l pieniä, tasakokoisia varhaisperunoita esim. Siikliä vettä ja reilusti merisuolaa 3 keitettyä kananmunaa 1/2 nippua punasipulia 1 nippu tilliä 1 pieni purkki kaprista 3 rkl voita basilikan lehtiä
Pese perunat ja kuumenna vesi. Lisää perunat ja suola ja tillin varret. Keitä kannen alla ”hiljaa hymyillen” noin 12 minuuttia. Kaada vesi pois: Laita kattila liedelle ja haihduta loppuneste pois. Lisää pilkottu sipuli, tilli, kapris, munaleikkurilla viipaloidut kananmunat ja voi. Pyöräytä ainekset varovasti perunoiden joukkoon. Kaada potaattipotpuri tarjoiluastiaan ja koristele basilikanlehdillä. Vinkki: kokeile maustaa perunat sitruunankuorella. Pottujen joukkoon voi myös lisätä esim. pilkottuja retiisejä, kirsikkatomaatteja ja/tai lehtipinaattia.