Kesäkuun makutarina-resepti: varhaispottuja ja ryytejä
Potaattipotpuri!
Perunaa, tilliä, sipulia, kananmunaa
ja kaprista
…
OIVA MUKULA
Mikä on oiva mukula?
Kyselee Sulo Sukula.
Kiinteä tai jauhoinen,
keitettynä keltainen.
Leivän lailla arjen aarre,
pyhä aarre.
Tiesittekö te, perunahan se!
Perunan historiaa:
Peruna matkasi Suomeen 1720-luvun lopulla Inkoon Fagervikin kartaoon saksalaisten peltiseppien mukana. Peruna levisi myöhemmin pappiloiden pelloilta koko kansan ruuaksi.
Runo: Heikki Niska 2016
POTAATTIPOTPURI
SILLIEN, SILAKOIDEN, SAVU- JA GRAAVIKALOJEN KAVERIKSI
1 l pieniä, tasakokoisia varhaisperunoita esim. Siikliä
vettä ja reilusti merisuolaa
3 keitettyä kananmunaa
1/2 nippua punasipulia
1 nippu tilliä
1 pieni purkki kaprista
3 rkl voita
basilikan lehtiä
Pese perunat ja kuumenna vesi. Lisää perunat ja suola ja tillin varret.
Keitä kannen alla ”hiljaa hymyillen” noin 12 minuuttia.
Kaada vesi pois: Laita kattila liedelle ja haihduta loppuneste pois.
Lisää pilkottu sipuli, tilli, kapris, munaleikkurilla viipaloidut kananmunat ja voi.
Pyöräytä ainekset varovasti perunoiden joukkoon.
Kaada potaattipotpuri tarjoiluastiaan ja koristele basilikanlehdillä.
Vinkki: kokeile maustaa perunat sitruunankuorella.
Pottujen joukkoon voi myös lisätä esim. pilkottuja retiisejä, kirsikkatomaatteja ja/tai lehtipinaattia.
Ota yhteyttä!