Makumuotoilua 25 vuotta

500 uniikkia makutarinaa

Vapaus toteuttaa, Sinulle

Idea Makutarinasta syntyi keittiöpäällikkönä olessani monen vuoden pohdinnan jälkeen. Vuonna 1998 ryhdyin yrittäjäksi ja lähdin innolla toteuttamaan Makutarinoita.
Ne toteutuvat sinun tilaisuuteesi unohtumattomina makuina uniikin tarinan muodossa.

Ensimmäinen Makutarina sinkkiharkoilla somistettuna

Ensimmäisen Makutarinan suunnittelin ja toteutin Kokkolaan, Outokumpu Oy:n Sinkkitehtaan laajennuksen vihkiäisjuhlaan marraskuussa 1998. Se oli neljänsadan kutsuvieraan tilaisuus. Buffetpöydät rakennetiin 2,5 metrisistä neljä tonnia painavista sinkkiharkoista, joita yhdessä pöydässä oli 18 kappaletta. Harkot siirrettiin sopiville paikoille trukin avulla. Trukkikuski sanoi minulle lakonisesti, että chefillä on nyt kalliit pöydät.
Niiden arvo oli 40 000 mummonmarkkaa.

Makutarinan nimi oli ZN = Sinkki & Zink & Zinc Menu, inspiraationa Keski-Pohjanmaan
raaka-aineet. Merestä ongittua ”pasutus”-siikaa, lakeuksien viljapelloilta ohrarieskaa, Juustoportin aromikkaita juustoja, syyssadon riistaa ja jälkiruokana muhkean kermaisia lakkakakkuharkkoja.

Tavoitteeni on alusta saakka ollut, että Makutarina on kokonaisvaltainen ruokailuelämys.
Se stimuloi kaikkia aisteja ja inspiroituu, paitsi järjestäjän tarinoista, vieraista ja tilasta,
myös ajan ilmiöistä. Seuraan tiiviisti, mitä gastronomiassa, tieteessä ja taiteessa tapahtuu.

Intohimo kasvaa yhteisistä kokemuksista

Vuosin varrella olen toteuttanut Makutarinoita monenlaisiin tilaisuuksiin, kahdenkymmenen vieraan illallisista tuhansien vieraiden tapahtumiin.

Mikä niistä on ikimuistoisin, minulta usein kysytään. Siihen en voi vastata muuten kuin että ne kaikki. Oikeastaan se hetki tilaisuudessa, kun näen miten vieraat oivaltavat, että tässä on jotain ainutlaatuista ja vain heitä varten toteutettua, on aina ikimuistoinen ja koskettaa minua. Se saa jatkamaan Makutarinoiden parissa vuodesta toiseen.

Makutapaamisiin!

Markku Luola
makumuotoilija,
keittiömestari


Ota yhteyttä!